De Zwengel

Kontaktblad De Zwengel is een uitgave van Youth for Christ-Altena en verschijnt 6x per jaar. Wilt u zich abonneren op de Zwengel? Neem dan even contact met ons op!

Heb je een recensie of een ander artikel voor De Zwengel? Neem dan even contact op met de redactie

Zwengel janfeb2020In deze Zwengel:

 • Van de eindredacteur
  Kent u dat? De noodzaak zien, ideeën hebben om zaken op te lossen, allerlei mogelijkheden voor ogen hebben en zelfs dingen bedenken en inplannen en uiteindelijk: komt er weinig of niets van terecht. Meestal valt deze materie onder het kopje Goede Voornemens. Ik heb daar zelf eerlijk gezegd helemaal niets mee, want je moet gewoon zaken aanpakken en doen wat je zegt. Samenvattend dus: geen goede voornemens, maar besluiten.
  Lees meer in de Zwengel
 • Het Kerstcadeau
  Je kan er nu al niet meer om heen, loop een gemiddelde (winkel) straat in en de kerstversiering hangt al. Op de radio horen we weer kerstliederen en ook achter verschillende ramen branden de vrolijke warme lichtjes weer… het is weer bijna kerst. Bijna iedereen is er druk mee bezig… versieren, kerstcadeaus kopen, het kerstdiner. Het staat allemaal weer op de planning. Maar, vergeten we niet iets?
  Lees meer in de Zwengel
 • Van het bestuur
  Beste vrienden, Zoals beloofd/gesuggereerd in de vorige Zwengel begin ik deze keer met Beste vrienden. Als mensen mij zo bij tijd en wijle wel eens vragen naar de ontwikkelingen in De Pomp, dan kan ik best mijn woordje doen en daar enthousiast over vertellen. En dat doe ik nog steeds na al die jaren, want jongeren zijn Goud. Nog steeds ben ik dankbaar dat ik hier getuige van mag zijn en wel van zó nabij mee mag maken dat ik er soms een onderdeel(tje) van ben.
  Lees meer in de Zwengel
 • Pomp Podium Awards
  Op 16 november hadden we in De Pomp de Pomp Podium Awards: Een bijna heuse talentenjacht voor iedereen met welk talent dan ook!
  Lees meer in de Zwengel
 • Wat gebeurt er nou eigenlijk in De Pomp?
  Wat gebeurt er nou eigenlijk in De Pomp? Onze bezoekers zullen dit wel weten, maar het is natuurlijk leuk om aan iedereen wat sfeerimpressies te laten zien van hoe het er aan toe gaat in de pomp!
  Lees meer in de Zwengel
 • In De Pomp is het Kerst
  Op zaterdag 9 november 2019 gebeurde er iets in De Pomp wat nog nooit eerder gebeurd is. Twee gedaantes zaten daar op die zaterdag de hele dag te schrijven aan een meesterwerk. Aan het begin kwamen ze echt niet op gang. Het bleek dat het wijsje van “Let it snow” niet geschikt was voor het meesterwerk. De twee gedaantes zochten door totdat zij bij het grandioze wijsje van “jingle Bell rock terecht kwamen.” In deze maand waarin niemand nog dacht aan kerst, schreven zij een kerstlied.
  Lees meer in de Zwengel
 • Hollandse Eetavond (verslag)
  Op 2 November 2019 was er in de pomp een heuse Hollandse eetavond die bestond uit het eten van pannenkoeken. Deze hebben we gebakken op 3 pitjes, wat een heuse uitdaging was, en we zijn er zeker in geslaagd om lekkere pannenkoeken te bakken. Er waren ongeveer 30 mee-eters als ik heb me goed herinner (ik was namelijk de pannenkoeken aan het bakken, dus mijn hoofd was voornamelijk ergens anders op gevestigd). Het was vooral een hele gezellige avond met een hoop gepraat en gelach!
  Lees meer in de Zwengel
 • De Slimste Pomper
  Op zaterdag 4 januari 2020 is er net als vorig jaar weer een avond ‘de slimste Pomper’.
  Lees meer in de Zwengel
 • De schepping is zo gek nog niet
  Hier had een verslag moeten staan van de avond van 14 december, maar helaas belde Gert-Jan die middag af in verband met ziekte. De herkansing is op zaterdag 1 februari: mis het niet!
  Lees meer in de Zwengel
 • Pompje aan het woord
  Het is niet gebruikelijk, maar de afgelopen tijd is er zoveel gebeurd in De Pomp dat Pompje zelfs twee stukken heeft geschreven.
  Lees meer in de Zwengel

Zwengel omslag nov dec 2019In deze Zwengel:

 • Van de eindredacteur
  Bij de vorige Zwengel zat een uitnodiging voor de officiële opening van onze uitbreiding. Het was een voorrecht om tientallen lezers van dit lijfblad daar te mogen ontmoeten en met de opening hebben we echt een bladzijde omgeslagen en begonnen aan een nieuw hoofdstuk. Persoonlijk hoop ik op een hoofdstuk met vele paragrafen.
  Lees meer in de Zwengel
 • Geen vrede zonder waarheid
  Vrede van God is geen vrede tot elke prijs. Vrede van God gaat samen met gerechtigheid. Vrede van God sluit geen compromis met zonde of met dwaalleer.
  Lees meer in de Zwengel
 • Van het bestuur
  mischien kan ik voortaan beter beginnen met “beste vrienden”, want na het bijzondere openingsweekend van 6 en 7 september voelt het wel zo.
  Lees meer in de Zwengel
 • Brandweer rukt uit voor calamiteiten in Almkerk
  ALMKERK – Op maandag 23 september rukt het volledige brandweerkorps uit voor een brand, een auto te water, personen met beknelling en om een drenkeling te redden bij Jongerencentrum de Pomp in Almkerk. Na een paar uur waren alle omstandigheden rondom dit jongerencentrum aan de Sportlaan in Almkerk opgelost… de brandweer heeft een geslaagde oefening gehad in ons jongerencentrum.
  Lees meer in de Zwengel
 • Pompje aan het woord
  Tjonge, wat een gedoe hier. Het is wel te merken, dat ik midden tussen de mensen sta. De ene keer wordt er een grote Mexicaanse hoed op mijn hoofd gezet, zodat ik niets meer kan zien en een andere keer wordt mijn mooie stropdas weggenomen. Sta ik in m’n blootje! Gelukkig was die das maar eventjes geleend en kreeg ik mijn stropdas weer terug. Waarom zouden ze dat toch gedaan hebben?
  Lees meer in de Zwengel
 • ’Devotion’ voor Spel en Game
  In de loop van het vorige seizoen is langzaam maar zeker gebleken dat het voor veel jongeren erg moelijk wordt om door-de-week een avond extra vrij te maken voor Bijbelstudie. De wil was er zeker, maar de tijd (plus 2 x reistijd) bleek voor veel mensen eigenlijk te veel. Daarom is er met ingang van het nieuwe seizoen een experiment gestart: Devotion. Dit is een extra half uur van kwart over 7 tot kwart voor 8 met een korte Bijbelstudie voorafgaand aan de Spel&Game-avonden. Niet als concurrentie of vervanging van wie of wat dan ook, maar we hopen dat het zal fungeren als antwoord op de vraag naar meer kennis van de Bijbel.
  Lees meer in de Zwengel
 • Vacaturebank
  Lees meer in de Zwengel
 • Openingsweekend
  In het weekend van 6 en 7 september was het dan zo ver, de opening! Dit openingsweekend werd op vrijdagmiddag afgetrapt en buurtbewoners hadden de mogelijkheid om langs te komen om eens even te kijken wat er nu eigenlijk allemaal in ons Jongerencentrum gebeurt. Op deze zelfde avond was er voor genodigden een gezellig, goed bezocht én goed verzorgd buffet.
  Lees meer in de Zwengel
 • Summerparty
  Op 21 september hebben we in De Pomp de zomer feestelijk afgesloten. Hoewel het buiten nat en koud begon te worden en veel mensen chagrijnig, was er juist in De Pomp een feestelijke en vooral warme (letterlijk en figuurlijk) stemming.
  Lees meer in de Zwengel
 • Collecte Oranjefonds
  In juni hebben we als De Pomp meegedaan aan de landelijke collecte. In Almkerk dan wel te verstaan...
  Lees meer in de Zwengel
 • De schepping is zo gek nog niet
  We schrijven 16 januari 2016 als Gert-Jan van Heugten barrevoets in de sneeuw zijn opwachting maakt in De Pomp. Een uiterst interessante avond volgde waarbij Gert-Jan ons meeneemt in het scheppingsverhaal. Nu zijn we bijna 4 jaar verder en de gekte rondom evolutie stuwt zich naar ongekende hoogte. Waarom dan toch? Heeft het niet te maken met het feit dat - Als we tot de ontdekking komen dat er WEL een Schepper is die ons gemaakt heeft, dat zo’n ontdekking niet zonder gevolgen kan blijven? En als we maar hardnekkig elkaar wijsmaken dat er Evolutie heeft plaatsgevonden dat we dat ook gelijk zien als vrijbrief om God dan ook maar aan de kant te zetten? Of ligt het genuanceerder?
  Lees meer in de Zwengel
 • Pomp Podium Awards
  Op 16 november hebben we iets "nieuws" of eigenlijk iets "ouds" in een nieuw jasje. De Pomp Podium Awards: Een talentenjacht voor iedereen met welk talent dan ook! Dus ben jij goed in dansen, zingen, jodelen, tekenen, benen in je nek leggen of een talent waarvan wij het bestaan nog niet kennen? Doe er dan aan mee!
  Lees meer in de Zwengel
 • Het Plein
  Op Het Plein mag iedereen zijn verhaal kwijt. Als je wilt reageren, een column wilt schrijven, brieven insturen, nieuwe ideeën over evangelisatie kwijt wilt, etc., kom dan naar Het Plein. Uiteraard zijn deze stukken op persoonlijke titel en bekijkt de redactie of het plaatsbaar is. Heb je dus een reactie op De Zwengel, op een artikel, of YfC, De Pomp of één of ander stokpaardje, klim gerust in de pen.
  Lees meer in de Zwengel