De Zwengel

Kontaktblad De Zwengel is een uitgave van Youth for Christ-Altena en verschijnt 6x per jaar. Wilt u zich abonneren op de Zwengel? Neem dan even contact met ons op!

Heb je een recensie of een ander artikel voor De Zwengel? Neem dan even contact op met de redactie

Zwengel meijuliIn deze Zwengel:

 • BUSY - het beheren van onze tijd
  Satan riep een wereldwijde conventie bij elkaar. In zijn openingstoespraak tot zijn kwade engelen zei hij: “Wij kunnen de Christenen niet tegenhouden om naar de kerk te gaan. Wij kunnen niet voorkomen dat ze hun Bijbels lezen en de waarheid weten. Wij kunnen hen zelfs niet tegenhouden om te komen tot de ervaring van een intieme, duurzame relatie met Christus. Als zij die verbinding met Jezus verwerven, is onze macht over hen gebroken.
  Lees meer in de Zwengel
 • YFC - Missionaire en lokale beweging
  YfC is een beweging en die moet bewegen. Hóe YfC wil bewegen lees je een beetje in dit artikel. Als lokale stichting zijn wij ook betrokken in dit proces en als je het leuk vindt om dit een beetje te volgen, lees dan rustig dit artikel eens door, want er staat toch wel wat te gebeuren.
  Lees meer in de Zwengel
 • Opknapbeurt voor De Pomp
  Begin mei zijn we begonnen met het opknappen van ons gebouw aan de Sportlaan in Almkerk. Op het eerste gezicht ziet alles er nog netjes uit, maar als je goed kijkt zie je dat het gebouw behoorlijk overgeleverd is aan weer, wind en de vele jongeren die wekelijks
  bij ons over de vloer komen!
  Lees meer in de Zwengel
 • De nerf-avond van 6 mei
  Zaterdag 6 mei was De Pomp en omgeving omgetoverd in een waar Nerfspeelveld. Ondanks dat er (bewust) niet echt veel aandacht aan was gegeven in de media, wisten zo’n 40 jongeren De Pomp te vinden (snap je nu waarom we er niet zoveel ruchtbaarheid aan gaven?).
  Lees meer in de Zwengel
 • De Doorgeefpen
  Hallo ik ben Daniël Schermers, 15 jaar en zit in 3 VWO van het Altena College. Mijn hobby’s zijn gamen en badmintonnen. Ik zit al heel lang op badminton en speel op dit moment jeugdcompetitie.
  Lees meer in de Zwengel
 • Pompje aan het woord
  Ja. Deze keer wil ik het eens hebben over Doorzagen. De week doorzagen om precies te zijn. Traditiegetrouw doen normale mensen dat op woensdagavond en inmiddels heb ik mij daar als oude waterpomp ook bij aangesloten. Wat wil het geval?
  Lees meer in de Zwengel
 • International Meetpoint
  Atlantic Bridge is een (christelijke) organisatie die internationale bruggen bouwt tussen jongeren en daarmee diverse culturen met elkaar in contact brengt.
  Lees meer in de Zwengel

Zwengel maartaprilIn deze Zwengel:

 • Meer of Minder?
  Wat kan er veel veranderen in korte tijd. Waren we net gewend aan het idee van een mogelijke kanteling in de wereldpolitiek en nu bereiden we ons voor op een mogelijke politieke aardverschuiving in West-Europa. Zou het echt zo gek worden? En wat zou dat voor gevolgen hebben voor ons? Vaak is angst een slechte raadgever. En je collega of schoolkameraad is dat ook.
  Lees meer in de Zwengel
 • Van het bestuur
  In de vorige Zwengel stond een verhaal van  Dick over hoe de avonden in De Pomp liepen. Eerlijk gezegd is daar weinig verandering in gekomen, dus dat ga ik niet herhalen.
  Lees meer in de Zwengel
 • Voorstellen: David van Vugt
  Deze (bijna) altijd vriendelijke jongeman werd 27 jaar geleden in Giessen geboren, maar woont sinds enkele jaren in Veen. Lekker rustig aan het water waar hij ‘s morgens gewekt kan worden door de langskwakende eendjes of piepende meerkoeten.
  Lees meer in de Zwengel
 • Pompje aan het woord
  Nou word ik al wat ouder,natuurlijk, maar al geruime tijd ging het gerucht dat De Pomp wel eens te klein zou kunnen worden op 21 januari. Wat een flauwekul: er gaan veel makke schapen in een hok en zeker in dit fantastische jongerencentrum is toch altijd ruimte zat?
  Lees meer in de Zwengel
 • Nieuwjaarsquiz
  Van deze avond werd van tevoren gezegd dat het de gezelligste avond van 2017 beloofde te worden - tot dan toe. Nou, dat was niks teveel gezegd, want De Pomp zat gewoon VOL.
  Lees meer in de Zwengel
 • TimZingt in De Pomp
  Na een middag sjouwen en buffelen (Pompje stond zachtjes te mopperen: al die drukte...) was het op 21 januari inmiddels 7 uur in de avond geworden en... nog geen Tim.
  Lees meer in de Zwengel
 • Joop Gottmers in Dussen
  Op DV. Zaterdag 18 maart 2017 organiseert de Hervormde gemeente van Dussen (Zuideveldlaan 10) een avond met Joop Gottmers.
  Lees meer in de Zwengel
 • Thema-avond Liefde
  Alleen jongens waren afgekomen op de thema-avond over Liefde. Waar zijn de meiden? Na even chillen gaan we met het onderwerp aan de slag.
  Lees meer in de Zwengel
 • De Doorgeefpen
  Hoi, ik ben Jochem Schermers, 23 jaar en studeer Godsdienst Pastoraal Werk (een soort HBO theologie) aan de Christelijke Hogeschool in Ede. Ik zit in het derde jaar, maar dat komt omdat ik een jaar ben blijven zitten.
  Lees meer in de Zwengel
 • Eet-avond 11 maart
  Heb je de vorige keer de gehaktballen van Kees ook geproefd? Nou dan weet je wat je te wachten staat op 11 maart. Niet dat dezelfde recepten weer uit de kast komen, maar lekker en gezellig wordt het in ieder geval wel.
  Lees meer in de Zwengel
 • Filmavond
  Zaterdag 8 april is dit jaar een week voor Pasen. Deze avond willen we door middel van een passende en pakkende film stilstaan bij het paasverhaal. Wat laten we eerlijk zijn: geloof je het nou werkelijk dat Jezus uit de dood weer is opgestaan. Gewoon: eerst vermoord en dan weer levend worden?
  Lees meer in de Zwengel
 • Jongens/Meiden avond 22 april
  In De Pomp komen meestal meer jongens dan meiden. Deze avond willen we graag de balans in evenwicht hebben. Opdracht aan alle jongens: neem een leuke meid mee en, dames: kom niet alleen. Wat we gaan doen? Ja, dàt gaan we niet verklappen, maar het wordt wel echt leuk!
  Lees meer in de Zwengel
 • De waarde van de schepping
  Op 18 maart 2017 organiseer ik een congres over het thema ‘Schepping, wetenschap en ethiek’.
  Lees meer in de Zwengel

Zwengel janfebIn deze Zwengel:

 • Van het bestuur
  Terwijl ik dit schrijf zijn we al weer bijna halverwege dit seizoen.  We kijken terug op een goede start en vrijwel iedere zaterdagavond zijn we open. Met De Pomp aan de Sportlaan hebben we de beschikking over een prima locatie om jongeren  een plek te geven.
  Lees meer in de Zwengel
 • De plaag van deze tijd
  Social media en internet zijn simpelweg niet meer weg te denken uit ons levens. Is dat een verslaving, of zelfs een plaag? Snapchat is op dit moment erg populair onder jongeren. Ik vroeg aan wat jongeren waarom het zo leuk is.  Het antwoord was: is cool, man; is vet grappig, lol, had jij die-en-die mogelijkheid gezien?
  Lees meer in de Zwengel
 • Pompje aan het woord
  Wat ik nou toch tegenkwam in De Pomp is echt ongelofelijk. Het was dus een week voor Sinterklaas. Omdat het bijna Sinterklaas was mocht iedereen zijn schoen zetten.
  Lees meer in de Zwengel
 • Nieuwjaarsquiz
  Of dit echt een traditie gaat worden weet nog niemand maar wat we wel weten is dat het de allerleukste Pompavond van 2017 gaat worden, tot dan toe...
  Lees meer in de Zwengel
 • Tim van Wijngaarden (Tim Zingt) komt weer naar De Pomp
  Tim van Wijngaarden komt al jaren in De Pomp. Vroeger samen met twee andere grappenmakers, maar sinds (ook al weer heel wat jaren) komt hij alleen. Dat durft hij nu wel. De vorige keer is zo’n anderhalf jaar geleden en hij moest weer even wennen aan het Almkerkse publiek, maar hij heeft weer voldoende moed, liedjes en grappen verzameld om een avond te vullen.
  Lees meer in de Zwengel
 • De Doorgeefpen
  Na enige tijd van afwezigheid is De Doorgeefpen er weer. Tenminste: als-t-ie vanaf nu weer opgepakt wordt. De bedoeling is dat je iets vertelt over iets wat je leuk vindt. Nou dat is breed in te vullen.
  Lees meer in de Zwengel
 • Kerstgourmetten
  Wat moeten we nog vertellen over het Kerstgourmet? De foto’s spreken voor zich...
  Lees meer in de Zwengel
 • Filmavond in De Pomp - 11 februari
  Op het programma staan weer drie films: Een film die de vorige keer hoge ogen scoorde maar het in de stemming nipt moest afleggen tegen de winnaar is nu weer genomineerd: Trade of innocents, daarnaast hebben we de volgende twee films geselecteerd: Blue like Jazz (2012) en Camp (2013).
  Lees meer in de Zwengel
 • 19-11 Thema-avond over SWAG
  Zaterdag 18 november stond SWAG centraal. Wat is dat, hoor ik u denken. Nella Olieman, jongerenwerker bij Agape in Rotterdam, heeft dit aan ons uitgelegd. Maar niet voordat we onze eigen swag-face hadden gemaakt.
  Lees meer in de Zwengel

Zwengel novdec2016In deze Zwengel:

 • Ik wil gelukkig zijn
  Wat is er mis met bovenstaande uitspraak? Oh, nee fout begonnen... Even opnieuw: Bovenstaande uitspraak herkennen we allemaal wel. Toch? Iedereen wil gelukkig zijn. Dat lijkt mij logisch. Enne... we vinden dat met elkaar nog Bijbels ook want God heeft ons gemaakt voor het geluk. Tenminste, dat vinden we toch wel met elkaar?
  Lees meer in de Zwengel
 • Pompstart Fotoverslag
  Lees meer in de Zwengel
 • Een vluchteling op bezoek
  Zaterdagavond 24 september, de avond van stichting Gave staat op het programma. Stichting Gave speelt een sleutelrol tussen de kerken en
  AsielZoekersCentra. Ze wijst de kerk op haar rol om de 'vreemdeling' gastvrij te ontvangen. Maar ondersteunt ook de asielzoekers die een kerk willen bezoeken en komt op voor de rechten van christenasielzoekers.
  Lees meer in de Zwengel
 • Theater Geestig Gestoord, verslag
  We schrijven 22 oktober en we verwachten Eric Citroen met een avondvullend theater/cabaret-programma. Nou, het was niet alleen avondvullend, het was ook hoofdvullend. En lastig te omschrijven of samen te vatten.
  Lees meer in de Zwengel
 • All You Can Eat
  Smakelijk... maar vooral heel gezellig. Misschien wel de leukste onderdeel van samen eten is om samen te koken... en dat is wat we tijdens de "ALL-YOU-CAN-EAT" avond in de Pomp dan ook deden! Aardappelen en groenten snijden, salades maken, gehakt kruiden etc. Op het menu stonden: boerenfriet, salade en een eigengemaakt broodje hamburger.
  Lees meer in de Zwengel
 • Het Kernteam van De Pomp
  Lees meer in de Zwengel
 • De Doorgeefpen
  Na enige tijd van afwezigheid is De Doorgeefpen er weer. Tenminste: als-t-ie vanaf nu weer opgepakt wordt. De bedoeling is dat je iets vertelt over iets wat je leuk vindt. Nou dat is breed in te vullen. Je kunt jezelf voorstellen, maar je kan ok iets vertellen over je vakantie, je oma, je favoriete huisdier, de vervelendste leraar van school (wel netjes houden graag) het leukste meisje uit de klas, die keer dat jouw sinterklaasurprise in het water viel, je mooiste vakantie, het vetste boek, die gave film, die keer dat je met pech in Meerkerk stond en geen telefoon bij je had (=dubbel pech) of dat je je moeder wilde bellen voor een gunst en je je vader aan de lijn kreeg (dat was dus ook dubbel pech), kortom: het onderwerp kan valles zijn (nou ja: bijna alles). Chapeau voor Thomas die het spits afbijt en de pen doorgeeft aan......... Jarik!
  Lees meer in de Zwengel
 • Pompje aan het woord
  Bijbelstudies saai? Dat heb ik zelf jarenlang gedacht. Bijbelstudies is voor watjes, softies en eitjes. Noodgedwongen volg ik dat nu al weer een paar jaar en, eerlijk is eerlijk: het is bijzonder om te ontdekken wat er in de Bijbel staat. Zo heb ik na veel nadenken (dat heb je als je veel vrije tijd hebt) de volgende wetmatigheid ontdekt: Wat wáár is, staat in de Bijbel en wat in de Bijbel staat is wáár! Wat bedoel ik?
  Lees meer in de Zwengel
 • Filmavond in De Pomp
  Zaterdag 5 november is er een Filmavond in jongerencentrum De Pomp. Iedereen kan via de website van De Pomp stemmen op de film die ze willen zien. De filmredactie (Bart
  en Mathijs) heeft de volgende films geselecteerd:
  Lees meer in de Zwengel
 • 19-11 Thema-avond over SWAG
  Swag is het nieuwe woord voor cool, stoer, chill; voor een zelfvertrouwde uitstraling.
  Lees meer in de Zwengel
 • Nieuwjaarsquiz
  Wie herinnert zich nog de nieuwjaarsquiz van .... eh... 201_ ? oh.... niemand meer natuurlijk. En toch was die hééééél erg leuk!!!
  Lees meer in de Zwengel
 • Alvast voor in je agenda
  Tim Zingt komt weer naar De Pomp! Op 21 januari, toegang €7,-
  Lees meer in de Zwengel

Zwengel septoktIn deze Zwengel:

 • Van het bestuur
  In de zomermaanden hebben we de koppen nog een keer bij elkaar gestoken om het afgelopen seizoen wat te evalueren en wat zaken te bespreken voor het komende seizoen. Al met al mogen we dankbaar terugzien op een druk en goed bezochte Pomp. Het jaar kwam wat rustig op gang, maar al na enkele avonden zagen we de bezoekersaantallen toenemen en de contacten groeien. De investering in Game-computers bleek een schot in de roos te zijn en deze avonden zijn nu echte trekkers.
  Lees meer in de Zwengel
 • Nadenkertje
  Het leven met God wordt soms gezien als een last: we moeten dit en mogen niet dat en als het puntje bij paalte komt, weet je nog niet waar je aan toe bent of welke weg je moet kiezen. Er was iemand die op een geven moment de parallellen ontdekte tussen het leven met God en de GPS in je auto. Elke vergelijking gaat mank, maar het geeft wel te denken.
  Lees meer in de Zwengel
 • Interview met Bart Schutte
  Mogen wij even voorstellen? Bart Schutte uit Almkerk. Eigenlijk niet voor 100%, want hij woont midden in de polder, maar wel dicht bij Almkerk. Bart is 14 jaar en is op het moment van dit schrijven begonnen aan zijn derde leerjaar aan De Schans in Sleeuwijk. Hij heeft gekozen voor de richting verzorging.
  Lees meer in de Zwengel
 • Daniël Romijn bij YFC
  Iemand anders die we graag even voorstellen is die jongeman hieronder. Hij komt al enkele jaren in De Pomp, maar het laatste jaar (met name) was hij een vaste kracht die met inzet, kennis, toewijding en trouw zich mede ingezet heeft om het seizoen te laten draaien zoals het gedraaid heeft: goed dus. Ook op de bijbelstudie-avonden was hij een vertrouwd gezicht. En nu gaat hij een jaar Fulltime voor YfC werken. Hieronder zijn verhaal.
  Lees meer in de Zwengel
 • Pompstart: Graffiti, Mini-ramp, Pannakooien en Barbecue
  17 september start De Pomp weer. En hoe!! Vanaf 16.00 uur ben je welkom en we denken dat er voor ieder wat leuks te doen is. Om te beginnen komt Sander van Harten weer, maar nu met een workshop WANDgraffiti. De vorige keer deden we het op de grond, maar nu komt er dus een heuse ’muur’ te staan. Maar neem ook rustig je skateboard mee, want er staat ook een mini-ramp en daarnaast hebben we deze zaterdag ook een pannakooi. Als je niet weet wat dat is, dan moet je zeker even komen kijken.
  Lees meer in de Zwengel
 • 24-9: Thema-avond over Vluchtelingen
  Vluchtelingen: niemand zit er op te wachten, al is het maar omdat het betekent dat er ergens anders iets niet pluis is... Een zeer actueel thema wat we in De Pomp niet uit de weg gaan. Om ons een beetje op weg te helpen is de stichting ’Gave’ uitgenodigd en die wil graag wat delen over het vrijwilligerswerk onder vluchtelingen.
  Lees meer in de Zwengel
 • 8 november: In de Pompse Pot
  Ook al weer zo’n activiteit die in De Pomp die altijd weer leuk en verrassend is. De Pomp is dan een soort restaurant. Deze keer met een compleet verrassingsmenu. Hiervoor geldt ook dat je de website en de Pompmail in de gaten moet houden. Ik zou er ook voor zorgen dat je de dagen ervóór niet teveel eet, dus dat je een enorme trek hebt, want eten weggooien: dat doen we liever niet. Zorg ervoor dat je deze avond ook niet mist.
  Lees meer in de Zwengel
 • Sneak Preview...
  Nu alvast de aankondiging van de eerste filmavond dit seizoen. Deze zal op 5 november plaatsvinden. Welke film (of films?) er gedraaid gaan worden, hoe de avond eruit gaat zien? Dat houden we nog even geheim. Kleine tip: houd de website in de gaten en zorg dat je de Pompmail krijgt. Dan ben je als eerste op de hoogte (ja: met nog heel veel anderen, uiteraard) wat er nieuw en/of bijzonder is aan die avond.
  Lees meer in de Zwengel
 • Theater ”Geestig Gestoord” (Eric draait door)
  Op zaterdagavond 22 oktober brengt Eric Citroen zijn theatervoorstelling 'Geestig gestoord' bij YfC in Almkerk. De overjarige theologiestudent Eric belicht op geheel eigen wijze rare zaken in kerk en samenleving.
  Lees meer in de Zwengel
 • Pompje aan het woord
  Patat, zand en tegels. Bovenstaande drie elementen zijn moeilijk te combineren. Zand en tegels samen: dat is logisch, maar wat die patat er nou mee te maken heeft? Maar ik ben er inmiddels wel achter dat in De Pomp alles kan. Zo ook Frites (zoals we dat hier meestal zeggen) en tegelwerkzaamheden. Wat wil het geval? Er is nogal wat getegeld rondom De Pomp en daar zijn ook heel wat kruiwagentjes (en shoveltjes) zand voor verreden. Er zijn ook enkele honderden stoeptegels versjouwd en gelegd. Het professionele gedeelte is gedaan door professionals (dank aan o.a. René en Ivo!!!), maar er is ook een gedeelte door ”mijn” mensen gedaan.
  Lees meer in de Zwengel
 • “Aan de start...“
  Als je het bovenstaande hoort, betekent het dat je je op mag stellen om te beginnen met de wedstrijd. Of dat nu hardlopen, zwemmen of fietsen is, dat is op dit moment niet van belang. Wat wel van belang is: heb ik de juiste kleding aan, de juiste schoenen en andere attributen, maar zeker ook: ben ik voldoende uitgerust en heb ik  voldoende getraind om ook maar enigszins kans te maken minimaal de eindstreep te halen. Of maak ik zelfs kans om dat als eerste te doen en daarmee een prijs te winnen?
  Lees meer in de Zwengel