De Zwengel

Kontaktblad De Zwengel is een uitgave van Youth for Christ-Altena en verschijnt 6x per jaar. Wilt u zich abonneren op de Zwengel? Neem dan even contact met ons op!

Heb je een recensie of een ander artikel voor De Zwengel? Neem dan even contact op met de redactie

zwengel novdecIn deze Zwengel:

 • Van de eindredacteur
  Er wordt vandaag de dag veel van ons gevraagd. We moeten ’bij’ zijn met alles, we moeten zelfs ’blij’ zijn met alles en we moeten soms zelfs ’wij’ zijn om het collectieve gedachtengoed levend te houden. Het gevolg is wel dat het individu dreigt weg te zakken ten gunste van de massa, terwijl juist het individualisme hoogtij viert, want het gaat tenslotte om eigen welbevinden en de ontdekking van de ik-persoonlijkheid staat boven alles.
  Lees meer in de Zwengel
 • In het Koninkrijk van God bestaan geen nullen!
  We zijn zojuist het vierde kwartaal van 2017 al weer ingegaan en de beelden van de televisie laten ons mensenmenigten zien, die zoeken naar vrijheid (Spanje/Catalonië). En in Las Vegas schiet een man een geweer leeg op een menigte van jonge mensen, die daar niet aan hun dood dachten, maar afleiding zochten in uitgaan en genieten van muziek.
  Lees meer in de Zwengel
 • Van het bestuur
  In deze bijdrage geven we een kijkje in de bestuurskeuken. Als bestuur hebben we als taak om het werk dat in De Pomp gebeurt te faciliteren. We zijn
  daar (bijna) zoveel tijd aan kwijt als we zelf willen, maar er zijn momenten dat er meer om de hoek komt kijken. Daarbij moet u denken aan het werven en begeleiden van de medewerkers onderling en het afstemmen van de programmering op onze doelstelling(en).
  Lees meer in de Zwengel
 • Pompje aan het Woord
  Mijn vorige stuk op deze plaats had dezelfde aanhef: Rust... Ik eindigde toen met de opmerking dat ik toch wel uitzag naar een nieuw Pompseizoen. Wat hèb ik gezegd? Ik vind het schandalig zoals ik tegenwoordig genegeerd wordt! Niemand ziet mij meer staan en niemand maakt ‘s een praatje met mij. Ze hebben het veel te druk met elkaar. Ik wist niet dat er zoveel jongeren in Almkerk en omgeving woonden en dat ze zoveel konden praten met elkaar. Want er wordt wat afgeklessebest, zeg (of is dat nou met een ’d’?).
  Lees meer in de Zwengel
 • Sociale Duizendpoot: Ilona Vonk
  Net 17 lentes jong, fris en fruitig, reagerend op een oproep in De Zwengel voor meiden met initiatief. Ja, dat is vragen om ... een interview. Wie is deze jonge blom? Wat beweegt haar en wat doet ze?
  Lees meer in de Zwengel
 • Gezocht:
  een initiatiefrijke, frisse jonge meid die input kan geven aan de meidenavonden in Jongerencentrum De Pomp.
  Lees meer in de Zwengel
 • Herfstvakantie werd klusvakantie
  De afgelopen herfstvakantie is er weer ontzettend veel onderhoud gepleegd aan De Pomp. Het zal de frequente bezoeker zeker zijn opgevallen dat het gebouw weer netjes in de verf
  staat (...met zo nu en dan een uithaal met de verfkwast over de straat).
  Lees meer in de Zwengel
 • Speeddaten, sex en patat
  ...was het onderwerp van de eerste thema-avond van dit seizoen. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de speeddate wat alternatief moest werden ingevuld omdat er maar enkele dames
  waren afgekomen op dit spannende thema. Te spannend wellicht?
  Lees meer in de Zwengel
 • Doorgeefpen
  Hallo allemaal ik ben Eva schermers, 13 jaar en zit in 2 Havo van het Altena College. mijn hobby’s zijn paardrijden, dieren verzorgen en met vrienden afspreken. Ik heb sinds ik elf was een eigen pony gekregen waar ik nu nog steeds op rijd en veel plezier mee beleef.
  Lees meer in de Zwengel
 • Meidenavond
  Zaterdag 7 oktober was de eerste meidenavond in de Pomp. De hele Pomp zat vol en het was dan ook erg gezellig. Eerst hebben we met elkaar een high tea gehouden. 
  Lees meer in de Zwengel
 • Cabaret en Kleinkunstduo: WiElske
  Wie of wat is WiElske? Een komisch christelijk duo die voor geen enkel onderwerp terugdeinst. Ze schrijven de luchtigste liedjes over de meest zware thema’s, maar vooral zware liedjes over de meest luchtige thema’s. Ze zoeken verbinding tussen de jongeren en hun belevingswereld en de oeroude teksten uit de bijbel. Hoe ga je als jongeren om met seks, drugs en rock’n roll? WiElske heeft alles behalve een perfect antwoord, maar biedt wel een vermakelijke zet tot nadenken.
  Lees meer in de Zwengel
 • Vacatures
  Op dit moment lopen we organisatorisch gezien een beetje vast. De Pomp wordt goed bezocht en intens gebruikt. Dit brengt extra werk met zich mee wat betreft het onderhoud. Daarom hebben we twee dringende vacatures. Wilt u als lezer hier echt over nadenken?
  Lees meer in de Zwengel

Zwengel meijuliIn deze Zwengel:

 • BUSY - het beheren van onze tijd
  Satan riep een wereldwijde conventie bij elkaar. In zijn openingstoespraak tot zijn kwade engelen zei hij: “Wij kunnen de Christenen niet tegenhouden om naar de kerk te gaan. Wij kunnen niet voorkomen dat ze hun Bijbels lezen en de waarheid weten. Wij kunnen hen zelfs niet tegenhouden om te komen tot de ervaring van een intieme, duurzame relatie met Christus. Als zij die verbinding met Jezus verwerven, is onze macht over hen gebroken.
  Lees meer in de Zwengel
 • YFC - Missionaire en lokale beweging
  YfC is een beweging en die moet bewegen. Hóe YfC wil bewegen lees je een beetje in dit artikel. Als lokale stichting zijn wij ook betrokken in dit proces en als je het leuk vindt om dit een beetje te volgen, lees dan rustig dit artikel eens door, want er staat toch wel wat te gebeuren.
  Lees meer in de Zwengel
 • Opknapbeurt voor De Pomp
  Begin mei zijn we begonnen met het opknappen van ons gebouw aan de Sportlaan in Almkerk. Op het eerste gezicht ziet alles er nog netjes uit, maar als je goed kijkt zie je dat het gebouw behoorlijk overgeleverd is aan weer, wind en de vele jongeren die wekelijks
  bij ons over de vloer komen!
  Lees meer in de Zwengel
 • De nerf-avond van 6 mei
  Zaterdag 6 mei was De Pomp en omgeving omgetoverd in een waar Nerfspeelveld. Ondanks dat er (bewust) niet echt veel aandacht aan was gegeven in de media, wisten zo’n 40 jongeren De Pomp te vinden (snap je nu waarom we er niet zoveel ruchtbaarheid aan gaven?).
  Lees meer in de Zwengel
 • De Doorgeefpen
  Hallo ik ben Daniël Schermers, 15 jaar en zit in 3 VWO van het Altena College. Mijn hobby’s zijn gamen en badmintonnen. Ik zit al heel lang op badminton en speel op dit moment jeugdcompetitie.
  Lees meer in de Zwengel
 • Pompje aan het woord
  Ja. Deze keer wil ik het eens hebben over Doorzagen. De week doorzagen om precies te zijn. Traditiegetrouw doen normale mensen dat op woensdagavond en inmiddels heb ik mij daar als oude waterpomp ook bij aangesloten. Wat wil het geval?
  Lees meer in de Zwengel
 • International Meetpoint
  Atlantic Bridge is een (christelijke) organisatie die internationale bruggen bouwt tussen jongeren en daarmee diverse culturen met elkaar in contact brengt.
  Lees meer in de Zwengel